FN´s verdensmål er vigtige pejlemål i vores arbejde.
I det følgende giver vi en række eksempler på hvordan vi arbejder med FN´s Verdensmål i praksis:
Kombinationen af bevægelse og fællesskab kan noget i såvel en dansk som kenyansk kontekst. I takt med at børn og unge i begge kontekster bliver stadig mere skærmbaserede, bliver betydningen af idrættens analoge ”lege- og aktivitetsfællesskaber” stadig vigtigere ind i stadig mere stillesiddende børne- og ungdomskulturer. Udover de sundhedsmæssige effekter af håndboldtræning vil der i HandballThatImpacts være fokus på alt det andet, som man også potentielt tager med sig fra håndboldbanen:
Håndbold er således meget mere end bare en aktivitet, der giver sved på panden. Det er en træningsarena, der potentielt er med til at styrke såvel den sundhedsmæssig som den mentale dimension af trivsel.
Eksempelvis kan efterskoleelever I samarbejde med medarbejdere fra ”Center for Ungdomsstudier”(CUR) udvikler samtalekort, der på ugebasis kan anvendes til at italesætte håndboldens potentielle transferværdi til andre livsarenaer i unges liv. Temaerne vil tematisk kredse omkring nogle af ovennævnte tematikker, men vil have en form der gør, at deltagerne oplever, at de kropslige erfaringer fra håndboldbanen bliver til erfaringer, der også kan bruges i forhold til skole, venner, familie m.v.
Konteksterne er forskellige, men tematikkerne vil være tværkulturelle – f.eks.: Hvordan reagerer jeg når min træner introducerer mig til øvelse, jeg ikke har prøvet før? Tænker jeg ”Super!”, eller tænker jeg ”Det kan jeg nok ikke finde ud af”. Og hvordan reagerer jeg i skolen, når jeg bliver introduceret til nye tematikker? Er min reaktion forskellig, og er der noget af det, jeg lærer på banen, som jeg kan bruge i en skolesammenhæng?
I en dansk sammenhæng er der indenfor håndbolden en kønsmæssigt fin fordeling, når det gælder antallet af aktive spillere, mens det er noget mere skævt i forhold til dommere, ledere og trænere. I Kenya er situationen i nogen grad den samme – en voksende gruppe af piger bliver introduceret til håndbolden i skolen, mens de trænere, dommere og ledere de møder; primært er mænd.
I HandballThatImpacts ønsker vi at anvende de ret ens udfordringer indenfor håndbolden til et fokus på ligestilling, en refleksion omkring hvad der betinger den nuværende situation, samt hvordan håndboldarenaen potentielt rummer muligheder for at øge den demokratiske selvtillid, lederskab og generel empowement af piger og kvinder i såvel en kenyansk som dansk sammenhæng.
Eksempelvis kan efterskoleelever, som en del af forberedelsen af turen forberede en workshop, hvor der sættes fokus på piger/kvinder og drenge/mænds position i forhold til håndbold og mere generelt. Som en integreret del at workshoppen er der indtænkt en mere generel drøftelse af diversitet, bias mv.
I HandballThatImpacts arbejder vi for udvikling af flere kvindelige ”ungtrænere og -dommere” og der kan ifm. en studietur til Kenya afholdes et trænerkursus med fokus på ”piger som trænere, dommere og ledere” – et kursus hvor der både elever og vores kenyanske samarbejdspartner deltager. Kurset faciliteres af såvel kenyanske som danske undervisere.
Som en del af HandballThatImpacts har vi et særligt fokus på at børn og unge med mentale handicaps, som i såvel en dansk som kenyansk sammenhæng har begrænset adgang til at deltage i bl.a. aktivitetsfællesskaber.
Inspireret af ”LykkeLiga” (www.lykkeliga.dk) kan elever i forbindelse med studiebesøget evt. facilitere håndboldaktiviteter på lokale specialskoler. Tanken med aktiviteterne er at inspirere til at denne ”særlige målgruppe” også tænkes ind i lokale aktiviteter i såvel dansk som kenyansk sammenhæng, herunder at det også er en mulig arena for frivilligt engagement.
Frivillige trænere og elever som deltager i udveksling gennem HandballThatImpacts introduceres til muligheden for et fortsat engagement gennem aktiv involvering. Fx kan efterskoleelever, når de kommer hjem fra studieturen, i en workshop, blive introduceret til den grundlæggende ide med HandballThatImpacts, herunder tænkningen omkring partnerskab omkring empowerment af unge, et særligt fokus på piger osv.
På workhoppen kan de arbejde med hvordan engagement af unge håndboldspillere konkret kan ske, hvilke organiserings- og aktivitetsformer giver mening, hvad skal der til for at de også fremadrettet ønsker at være engagerede osv.
Kontakt
Handball That Impacts
Svanholmsvej 16, 1 th.
1905 Frederiksberg
+45 40456181
CVR: 43349805
Bank: Sparkassen Kronjylland
Reg. nr.: 6686
Kto. nr.: 0019754472